Robusta – temperament puternic, gust laconic

Robusta este al doilea tip de cafea cea mai comună, care, totuși, este în cerere, chiar dacă caracteristicile gustului și aromelor sale sunt considerabil inferioare liderului recunoscut, Arabica. Deci, dacă arabica are o aromă delicată și ușoară, atunci Robusta este mai aspru, poate fi chiar numit picant. Dacă arabica dă o băutură ușor uleioasă și groasă, atunci cafeaua pură Robusta va părea apoasă. Dacă arabica este ușor acru, care devine un plus plăcut pentru gustul de cafea, atunci Robusta dă amărăciune, care poate pur și simplu „ucide” amestecul de cafea. Cu toate acestea, Robusta are un avantaj important, care îi conferă un loc onorabil, pe locul doi pe piața mondială – această cafea este foarte puternică, conține între 1 și 2,5% cofeină, ceea ce o face necesară doar în amestecurile de cafea, pentru cei care preferă cafeaua puternică.

Cafeaua făcută de la Robusta are un gust specific și destul de puternic. Cu toate acestea, dacă amestecați Robusta cu Arabica, atunci acest gust poate fi înmuiat și chiar mai mult – rugozitatea Robusta este declanșată de notele delicate care dau boabe de alte soiuri.

O altă circumstanță legată de acest soi special este că cafeaua instant este cea mai adesea făcută din robusta – amărăciunea specifică dispare în producția de băuturi instantanee. Cu toate acestea, după cum arată practica, nu este întotdeauna necesar să înlăturați această amărăciune – sunt mulți iubitori de cafea din lume care preferă pur Robusta. Cu toate acestea, nu se poate spune că dragostea lor este mai bazată, totuși, nu pe gustul sau proprietățile aromatice ale soiului, ci pe saturația sa cu cafeină.

În general, Robusta nu este nici măcar un fel de boabe de cafea, ci un tip de copac de cafea. Cerealele au fost numite în onoarea sa, denotând numele pomului toate produsele obținute în timpul cultivării acestuia. Pe plantații, Robusta, de obicei, arată ca un copac mic sau arbust, deși în sălbăticie, înălțimea trunchiului pentru această specie poate ajunge la 10 metri. Robusta arată foarte frumoasă – florile acestui copac au o culoare delicată roz, frunzele sunt foarte mari, iar fructele pot avea o nuanță maro, verde sau gri. De obicei fructele sunt rotunde și relativ mici, însă depinde în mare măsură de condițiile de amplasare și de creștere pentru un anumit copac.

Este cunoscut faptul că Africa este locul de naștere al robusta, dar astăzi acest copac nestemnat este cultivat în multe regiuni cu un climat cald și umed. Deci, cel mai mare producator al Robusta este Vietnamul, unde natura a creat conditii optime pentru cresterea copacilor. De fapt, acest aspect de cafea nu este la fel de capricios ca omologul său, Arabica – pentru ca Robusta să producă boabe de înaltă calitate, trebuie cultivată pe câmpie, iar înălțimea deasupra nivelului mării este aproape neglijabilă. De aceea, plantațiile montane situate la mare altitudine, de regulă, sunt ocupate de arabica – Robusta mai puțin capricioasă este pur și simplu neprofitabilă să crească aici.

Dacă luăm în considerare faptul că pentru Robusta, climatul, compoziția solului, locația plantației sau cât de puternice vor fi fluctuațiile de temperatură nu contează, devine clar de ce acest tip de copac de cafea este crescut în cazul în care Arabica doar moare. Printre altele, este necesar să se ia în considerare faptul că Robusta se propagă cu ușurință prin înrădăcinarea butașilor, iar copacii înșiși sunt rezistenți la boli și nu sunt afectați de dăunători. În consecință, plantațiile sunt nenecesare în îngrijire, iar cultivarea cafelei nu necesită utilizarea de tehnologii complexe.

Datorită caracteristicilor sale aromatice și aromatice, precum și faptului că Robusta este relativ neobișnuit, cafeaua obținută din boabele sale este ieftină. În același timp, chiar și la un preț relativ scăzut, este mai profitabil să crești Robusta decât Arabica.

Astăzi, Robusta este inclus în majoritatea amestecurilor de cafea, iar utilizarea sa oferă deseori o cafea ca o fortăreață, precum și note tartrice, ușor amare, care sunt foarte apreciate de gurmanzi. De aceea, importanța robustului nu trebuie subestimată – este necesară pe piața mondială, iar fără boabele sale, cafeaua obișnuită, puternică și revigorantă, nu va fi niciodată așa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *